Gymnasievalsmyt: ”På ett yrkesprogram kan du inte få högskolebehörighet”

Jo, alla kan få högskolebehörighet!

Oavsett vilket yrkesprogram du väljer har du alltid rätt att inom individuella val/valbara kurser läsa kurser som gör att du får grundläggande behörighet till högskolan.

Exakt vilka kurser som behövs ser olika ut för olika program. Du kan alltid prata med våra studie- och yrkesvägledare om du har funderingar kring val av tillvalskurser.

Det här betyder i alla fall att om du just nu är intresserad av till exempel bygg, fordon eller fritid kan du välja ett program som ger dig yrkeskunskaper inom det området samtidigt som du håller dörren öppen för vidare studier på högskola eller universitet. Efter examen från ett yrkesprogram har du också möjlighet att läsa på yrkeshögskolan.

« Till startsidan

2019-01-11

Nej, det är aldrig bortkastat att gå en yrkesutbildning!

Många föräldrar och elever känner så här: Man måste få ut max av sina betyg från nian, bli nåt, göra karriär och läsa på universitetet. Resultatet blir att många som vill läsa yrkesprogram skippar det. Trots att det var det som lockade mest och att yrkesprogrammen är bra för alla som vill ha ett yrke direkt och starta sin karriär.

2019-01-11

Nej, tvärtom är lärlingsutbildning krävande!

Det här är en fördom som bygger på att många värderar lärlingsutbildning lägre, trots att utbildningen egentligen ställer stora krav på att du har engagemang, självständighet och initiativförmåga.

2019-01-11

Nej, yrkesprogram ställer också krav!

Det här är en missuppfattning att yrkesprogrammen skulle vara kortare, enklare eller inte ha teoretiska kurser än högskoleförberedande program. Men så är det såklart inte.

2019-01-10

Jo, det estetiska programmet är ett högskoleförberedande program!

Estetiska programmet är, precis som t.ex. samhällsvetenskapsprogrammet, ett högskoleförberedande program.

2019-01-10

Jo, alla kan få högskolebehörighet!

2019-01-09

”Välj ett högskoleförberedande program så håller du alla dörrar öppna”
Nja, valfriheten är faktiskt minst lika stor med ett yrkesprogram!

Ett högskoleförberedande program leder i första hand till vidare studier på högskolan* medan ett yrkesprogrammen leder direkt till ett yrke. Efter examen från ett yrkesprogram kan du söka arbete inom branschen här i Sverige men också i andra länder.

2019-01-09

Nej, det viktiga är att följa ditt intresse!

Många elever som ska välja till gymnasiet säger att de först väljer en skola och därefter vilket gymnasieprogram de ska gå. Resultatet blir att många väljer ett program som de egentligen inte känner så starkt för. Det leder i sin tur till att man t.ex. inte trivs på programmet eller att det är svårt att hitta motivation till studierna.

2019-01-08

Nej, det är bara ett val av grundutbildning.

Många tänker att gymnasievalet avgör vad du ska göra resten av livet. Men så är det inte, som tur är. Gymnasievalet är ett val av grundutbildning som du sedan kan bygga vidare på.

2019-01-08

Fredag 11 januari öppnar valwebben för dig som har rätt att söka till gymnasiet. Då kan du logga in på www.gymnasieantagningen.nu och söka till det program som du vill läsa i höst. Det är lätt att bli stressad över valet och känna oro över att välja ”fel”. Kanske har dina föräldrar, syskon eller kompisar åsikter om vad du ska välja? Något som kan göra att det blir ännu svårare att välja. Eller så kommer de med råd hur du ska tänka kring valet? Råd som kanske inte alltid stämmer och som grundar sig på en fördom eller ett missförstånd, en myt.

2018-10-29

Folder med alla program

Här är en folder med mer information om våra skolor och program (om du är elev i årskurs 9 i Umeåregionen så skickas den även hem till dig och dina föräldrar med post).