Gymnasievalsmyt: ”Yrkesprogram är bara för de som inte vill plugga”

Nej, yrkesprogram ställer också krav!

Det här är en missuppfattning att yrkesprogrammen skulle vara kortare, enklare eller inte ha teoretiska kurser än högskoleförberedande program. Men så är det såklart inte.

 

Det här är en missuppfattning att yrkesprogrammen skulle vara kortare, enklare eller inte ha teoretiska kurser än högskoleförberedande program. Men så är det såklart inte.

Ett exempel: Om du läser ett yrkesprogram som industriteknik kanske du läser robotteknik och ellära. Andra exempel är industriautomation eller datorstyrd produktion. Sedan kanske du väljer fördjupningskurser som entreprenörskap eller mät- och reglerteknik. Det är helt andra ämnen än på till exempel naturvetenskapsprogrammet, men minst lika avancerade.

Oavsett vilket program du väljer på gymnasiet så läser du alltid ämnen du känner igen från grundskolan, till exempel svenska, engelska och matematik. Sedan läser du olika mycket av ämnena,beroende på vilket program du valt.

Exempel på yrken som hör ihop med några av yrkesprogrammen: Skidlärare, marintekniker, glasmästare, flygmekaniker, djursjukvårdare, personlig tränare, låssmed och anläggningsdykare.


« Till startsidan

 

Arkiv

2019-01-11

Nej, det är aldrig bortkastat att gå en yrkesutbildning!

Många föräldrar och elever känner så här: Man måste få ut max av sina betyg från nian, bli nåt, göra karriär och läsa på universitetet. Resultatet blir att många som vill läsa yrkesprogram skippar det. Trots att det var det som lockade mest och att yrkesprogrammen är bra för alla som vill ha ett yrke direkt och starta sin karriär.

 
2019-01-11

Nej, tvärtom är lärlingsutbildning krävande!

Det här är en fördom som bygger på att många värderar lärlingsutbildning lägre, trots att utbildningen egentligen ställer stora krav på att du har engagemang, självständighet och initiativförmåga.

 
2019-01-11

Nej, yrkesprogram ställer också krav!

Det här är en missuppfattning att yrkesprogrammen skulle vara kortare, enklare eller inte ha teoretiska kurser än högskoleförberedande program. Men så är det såklart inte.

 
2019-01-10

Jo, det estetiska programmet är ett högskoleförberedande program!

Estetiska programmet är, precis som t.ex. samhällsvetenskapsprogrammet, ett högskoleförberedande program.

 
2019-01-10

Jo, alla kan få högskolebehörighet!

Oavsett vilket yrkesprogram du väljer har du alltid rätt att inom individuella val/valbara kurser läsa kurser som gör att du får grundläggande behörighet till högskolan.

 
2019-01-09

”Välj ett högskoleförberedande program så håller du alla dörrar öppna”
Nja, valfriheten är faktiskt minst lika stor med ett yrkesprogram!

Ett högskoleförberedande program leder i första hand till vidare studier på högskolan* medan ett yrkesprogrammen leder direkt till ett yrke. Efter examen från ett yrkesprogram kan du söka arbete inom branschen här i Sverige men också i andra länder.

 
2019-01-09

Nej, det viktiga är att följa ditt intresse!

Många elever som ska välja till gymnasiet säger att de först väljer en skola och därefter vilket gymnasieprogram de ska gå. Resultatet blir att många väljer ett program som de egentligen inte känner så starkt för. Det leder i sin tur till att man t.ex. inte trivs på programmet eller att det är svårt att hitta motivation till studierna.

 
2019-01-08

Nej, det är bara ett val av grundutbildning.

Många tänker att gymnasievalet avgör vad du ska göra resten av livet. Men så är det inte, som tur är. Gymnasievalet är ett val av grundutbildning som du sedan kan bygga vidare på.

 
2019-01-08

Fredag 11 januari öppnar valwebben för dig som har rätt att söka till gymnasiet. Då kan du logga in på www.gymnasieantagningen.nu och söka till det program som du vill läsa i höst. Det är lätt att bli stressad över valet och känna oro över att välja ”fel”. Kanske har dina föräldrar, syskon eller kompisar åsikter om vad du ska välja? Något som kan göra att det blir ännu svårare att välja. Eller så kommer de med råd hur du ska tänka kring valet? Råd som kanske inte alltid stämmer och som grundar sig på en fördom eller ett missförstånd, en myt.

Skolor

På den här sajten finns information om följande skolor:
Dragonskolan
Forslundagymnasiet
Liljaskolan
Maja Beskowgymnasiet
Midgårdsskolan

Mina program:

Inga program

Hämta program

Folder och affisch

Här är en folder med mer information om vår skolor och program och en affisch med alla våra program.

Lärling?

Umeå Gymnasieskola erbjuder lärlingsutbildning på flera yrkesprogram.