Gymnasievalsmyt: ”Lärling är för såna som inte klarar annan utbildning”

Nej, tvärtom är lärlingsutbildning krävande!

Det här är en fördom som bygger på att många värderar lärlingsutbildning lägre, trots att utbildningen egentligen ställer stora krav på att du har engagemang, självständighet och initiativförmåga.

Du kan gå alla yrkesprogram som gymnasial lärling. Skillnaden är att du är på en arbetsplats minst halva utbildningen. Resten av tiden är du i skolan och läser till exempel gymnasiegemensamma ämnen. Du får samma kunskaper som elever som går yrkesprogrammet till största delen på en skola, och du får samma examen, men lär dig på ett annat sätt och i en annan miljö.

Studieformen är krävande, men du får ett bra kontaktnät på arbetsmarknaden och en snabbare väg in i ett yrke. Dessutom får du ett extra studiebidrag på 1 000 kr i månaden.

Enligt Skolverkets rapport ”Uppföljning av lärlingars etablering på arbetsmarknaden" från 2017 har 86 % av lärlingseleverna arbete 1,5 år efter sin utbildning.

Som elev på lärlingsprogrammet kan du, precis som på alla andra yrkesprogram, självklart också läsa kurser som gör att du samtidigt får grundläggande behörighet till högskolan.

Lärlingsprogrammet finns på xx-skolan/gymnasiet. Kontakta skolans studie- och yrkesvägledare så får du veta mer om programmet!

« Till startsidan

2019-01-11

Nej, det är aldrig bortkastat att gå en yrkesutbildning!

Många föräldrar och elever känner så här: Man måste få ut max av sina betyg från nian, bli nåt, göra karriär och läsa på universitetet. Resultatet blir att många som vill läsa yrkesprogram skippar det. Trots att det var det som lockade mest och att yrkesprogrammen är bra för alla som vill ha ett yrke direkt och starta sin karriär.

2019-01-11

Nej, tvärtom är lärlingsutbildning krävande!

2019-01-11

Nej, yrkesprogram ställer också krav!

Det här är en missuppfattning att yrkesprogrammen skulle vara kortare, enklare eller inte ha teoretiska kurser än högskoleförberedande program. Men så är det såklart inte.

2019-01-10

Jo, det estetiska programmet är ett högskoleförberedande program!

Estetiska programmet är, precis som t.ex. samhällsvetenskapsprogrammet, ett högskoleförberedande program.

2019-01-10

Jo, alla kan få högskolebehörighet!

Oavsett vilket yrkesprogram du väljer har du alltid rätt att inom individuella val/valbara kurser läsa kurser som gör att du får grundläggande behörighet till högskolan.

2019-01-09

”Välj ett högskoleförberedande program så håller du alla dörrar öppna”
Nja, valfriheten är faktiskt minst lika stor med ett yrkesprogram!

Ett högskoleförberedande program leder i första hand till vidare studier på högskolan* medan ett yrkesprogrammen leder direkt till ett yrke. Efter examen från ett yrkesprogram kan du söka arbete inom branschen här i Sverige men också i andra länder.

2019-01-09

Nej, det viktiga är att följa ditt intresse!

Många elever som ska välja till gymnasiet säger att de först väljer en skola och därefter vilket gymnasieprogram de ska gå. Resultatet blir att många väljer ett program som de egentligen inte känner så starkt för. Det leder i sin tur till att man t.ex. inte trivs på programmet eller att det är svårt att hitta motivation till studierna.

2019-01-08

Nej, det är bara ett val av grundutbildning.

Många tänker att gymnasievalet avgör vad du ska göra resten av livet. Men så är det inte, som tur är. Gymnasievalet är ett val av grundutbildning som du sedan kan bygga vidare på.

2019-01-08

Fredag 11 januari öppnar valwebben för dig som har rätt att söka till gymnasiet. Då kan du logga in på www.gymnasieantagningen.nu och söka till det program som du vill läsa i höst. Det är lätt att bli stressad över valet och känna oro över att välja ”fel”. Kanske har dina föräldrar, syskon eller kompisar åsikter om vad du ska välja? Något som kan göra att det blir ännu svårare att välja. Eller så kommer de med råd hur du ska tänka kring valet? Råd som kanske inte alltid stämmer och som grundar sig på en fördom eller ett missförstånd, en myt.

2018-10-29

Folder med alla program

Här är en folder med mer information om våra skolor och program (om du är elev i årskurs 9 i Umeåregionen så skickas den även hem till dig och dina föräldrar med post).