Sökwebben är öppen

Idag öppnar sökwebben. Valperioden avslutas den 11 februari.

2019-01-11

Nej, yrkesprogram ställer också krav!

Det här är en missuppfattning att yrkesprogrammen skulle vara kortare, enklare eller inte ha teoretiska kurser än högskoleförberedande program. Men så är det såklart inte.

2019-01-11

Nej, tvärtom är lärlingsutbildning krävande!

Det här är en fördom som bygger på att många värderar lärlingsutbildning lägre, trots att utbildningen egentligen ställer stora krav på att du har engagemang, självständighet och initiativförmåga.

2019-01-11

Nej, det är aldrig bortkastat att gå en yrkesutbildning!

Många föräldrar och elever känner så här: Man måste få ut max av sina betyg från nian, bli nåt, göra karriär och läsa på universitetet. Resultatet blir att många som vill läsa yrkesprogram skippar det. Trots att det var det som lockade mest och att yrkesprogrammen är bra för alla som vill ha ett yrke direkt och starta sin karriär.

2019-01-10

Jo, alla kan få högskolebehörighet!

Oavsett vilket yrkesprogram du väljer har du alltid rätt att inom individuella val/valbara kurser läsa kurser som gör att du får grundläggande behörighet till högskolan.

2019-01-10

Jo, det estetiska programmet är ett högskoleförberedande program!

Estetiska programmet är, precis som t.ex. samhällsvetenskapsprogrammet, ett högskoleförberedande program.

2019-01-09

Nej, det viktiga är att följa ditt intresse!

Många elever som ska välja till gymnasiet säger att de först väljer en skola och därefter vilket gymnasieprogram de ska gå. Resultatet blir att många väljer ett program som de egentligen inte känner så starkt för. Det leder i sin tur till att man t.ex. inte trivs på programmet eller att det är svårt att hitta motivation till studierna.

2019-01-09

”Välj ett högskoleförberedande program så håller du alla dörrar öppna”
Nja, valfriheten är faktiskt minst lika stor med ett yrkesprogram!

Ett högskoleförberedande program leder i första hand till vidare studier på högskolan* medan ett yrkesprogrammen leder direkt till ett yrke. Efter examen från ett yrkesprogram kan du söka arbete inom branschen här i Sverige men också i andra länder.

2019-01-08

Fredag 11 januari öppnar valwebben för dig som har rätt att söka till gymnasiet. Då kan du logga in på www.gymnasieantagningen.nu och söka till det program som du vill läsa i höst. Det är lätt att bli stressad över valet och känna oro över att välja ”fel”. Kanske har dina föräldrar, syskon eller kompisar åsikter om vad du ska välja? Något som kan göra att det blir ännu svårare att välja. Eller så kommer de med råd hur du ska tänka kring valet? Råd som kanske inte alltid stämmer och som grundar sig på en fördom eller ett missförstånd, en myt.

2019-01-08

Nej, det är bara ett val av grundutbildning.

Många tänker att gymnasievalet avgör vad du ska göra resten av livet. Men så är det inte, som tur är. Gymnasievalet är ett val av grundutbildning som du sedan kan bygga vidare på.

2018-10-29

Folder med alla program

Här är en folder med mer information om våra skolor och program (om du är elev i årskurs 9 i Umeåregionen så skickas den även hem till dig och dina föräldrar med post).