PoängplanMaja Beskowgymnasiets webb

Lärlingsutbildning - en satsning på framtiden och en väg till arbete

Ett yrkesprogram kan läsas på två olika sätt – skolförlagt eller som lärling. Som lärling sker hälften av utbildningen på en arbetsplats som du själv kan vara med och välja.

Inom lärlingsutbildningen läser du de flesta yrkeskurserna i en verklig arbetsmiljö med början redan hösten i åk 1.

Under utbildningstiden kommer du första året att vara på en arbetsplats två veckor åt gången och en vecka i skolan – två veckor ute, en vecka inne. Den arbetsplatsförlagda tiden börjar efter höstlovet i åk 1.

Som lärling går du i samma klass oavsett vilket yrkesprogram du valt. De veckor du är i skolan läser du gymnasiegemensamma ämnen tillsammans med andra lärlingselever och har yrkesteori. Du får samma fördelar som andra elever; du tillhör en klass under den skolförlagda tiden då du läser gymnasiegemensamma kurser och du och dina klasskamrater får en god sammanhållning.

Lärlingsutbildningen ger dig massor med arbetslivserfarenhet och med stöd av yrkeslärare och handledare på arbetsplatsen får du möjlighet att lära dig ett yrke.

Lärlingsutbildningen erbjuds 2019/20 inom:

Handel- och administration
- inriktning handel och service

Restaurang- och livsmedelsprogrammet
- inriktning färskvaror, delikatess och catering
- inriktning kök och servering

Vi har valt att samla alla lärlingar i en och samma klass för att få en god sammanhållning under den skolförlagda tiden.

Vi reserverar oss för ändringar i utbudet av inriktningar.

Vad leder Lärlingsutbildningen till?

Gymnasial lärlingsutbildning ger dig en yrkesutbildning och yrkesexamen som gör dig anställningsbar direkt efter examen. Redan idag finns exempel på lärlingar som erhåller anställningskontrakt innan de avslutat sin utbildning.

Får jag högskolebehörighet om jag går Lärlingsutbildningen?

Lärlingsutbildningen ger dig möjlighet att få behörighet till högskolestudier.

Med lärlingsutbildning får du följande:

• Praktisk erfarenhet och kunskap inom området
  • Goda förebilder i arbetslivet
  • Kontakt med äldre arbetskamrater vilket är positivt för din personliga utveckling
  • Lära dig att arbeta i team
  • Utvecklas och lära dig lösa problem på egen hand
  • Lärlingsersättning

Du ansöker via http://www.gymnasieantagningen.nu/