« Tillbaka
PoängplanMidgårdsskolans webb


Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Obs! Erbjuds ej läsåret 2017-18.

Det här är programmet för dig som vill gå en kreativ och utvecklande utbildning där du ”lär för livet”. När du satsar på Restaurang- och livsmedelsprogrammet satsar du på en bransch med mycket goda framtidsutsikter och som är i behov av kompetent och professionell personal världen över.

Du lär dig grunderna för att laga näringsriktig och välsmakande mat. Du får komponera matsedlar, välja råvaror och planera arbetet samt lära dig att arbeta i ett högt tempo. Du får lära dig att tillreda smörgåsar och snittar, sallader, kalla såser och desserter. Du blir något av konstnär som kan göra det där lilla extra som får maten att se aptitlig ut!

Under år 2 läser du kök och servering och får då kunskap inom matlagning och servering av mat och dryck inom olika restaurangverksamheter. Du lär dig också vad bra service innebär. Inriktningen kan leda till yrken som kock eller kallskänka, servitör eller servitris.

Arbetsplats förlagd utbildning (APL) på minst 15 veckor är en viktig del av utbildningen. På praktiken får du träna allt du lärt dig teoretiskt och du får en känsla för vad yrket innebär.


Individuellt val

Individuellt val är obligatoriskt och du väljer själv 200 poäng utifrån dina intressen. Det kan vara fördjupningskurser inom din yrkesinriktning eller andra kurser. Du har möjlighet att läsa ämnen som ger dig grundläggande högskolebehörighet.

Framtida yrken

Upplägget på restaurang- och livsmedelsprogrammet innebär att du är anställningsbar direkt efter studenten, men du kan också välja att läsa vidare på högskolan. Här är några exempel på yrken som kanske kan inspirera dig:

  • Kock
  • Bartender
  • Servitris/servitör
  • Hovmästare
  • Dietist
  • Kostvetare


 

Undrar du något?

Ställ frågorna direkt till Midgårdsskolan
Fråga

Snabbfakta:

APL Ja

Skolor

På den här sajten finns information om följande skolor:
Dragonskolan
Forslundagymnasiet
Liljaskolan
Midgårdsskolan

Mina program:

Inga program

Hämta program

Lärling?

Umeå Gymnasieskola erbjuder lärlingsutbildning på flera yrkesprogram.