PoängplanMidgårdsskolans webb

Estetiska programmet: Estetik & media/film

Estetiska programmet inriktning Estetik och media är ett högskoleförberedande program där du får arbeta kreativt med text och bild i både digitala och analoga medier. Utbildningen passar dig som utveckla din kommunikativa förmåga samtidigt som du får behörighet till vidare studier vid högskola eller universitet. Oavsett vad du väljer att göra i framtiden kommer du att ha nytta av de kunskaper och kompetenser som du får på programmet.

Estetiska programmet: Estetik och media är ett högskoleförberedande program som passar dig som är intresserad av kommunikation, formgivning och kreativt skapande. Här får du arbeta med journalistik, reklam, bild, foto och grafisk design från grunden.

Under utbildningen får du lära dig förstå och analysera olika medier. Du får skapa och formge flera olika typer av trycksaker och digitala produktioner, exempelvis tidningar, affischer, reklam, logotyper och stop motion. En stor del av arbetet sker i InDesign, Illustrator och Photoshop, men du får också arbeta utanför datorn och lära dig analoga tekniker och textkommunikation. Genom att varva studiebesök med verklighetsnära case och projekt från externa uppdragsgivare får du träna din kreativitet, hitta nya lösningar och utveckla din förmåga att kommunicera i text och bild.

Vad väljer du? Medie- eller filmprofil?

På Estetiska programmet med inriktning Estetik & Media väljer du inför årskurs 2 mellan två olika programprofiler:

Media: Här läser du en blandning av medierelaterade ämnen i kurserna Fotografisk bild 1 och Grafisk kommunikation 1. Inom ramen för individuella val kan du fördjupa dig ytterligare i ämnet genom att välja kurserna Fotografisk bild 2 och Grafisk illustration.

Film: Här läser du filmrelaterade ämnen i kurserna Filmproduktion och Film- och TV-produktion 1. Inom ramen för in dividuella val kan du fördjupa dig ytterligare i ämnet genom att välja kurserna Manus för film och tv, Film och interaktiv ljudproduktion och/eller Regi.

Under årskurs 1 så läser alla elever samma kurser, bl.a. grunderna i foto, bildberättande och bildmanus, ljud och ljudberättande, videoredigering och filmberättande samt grafisk design.

Maxa din utbildning - 2000 + 500 = 2500 poäng

Hela gymnasieutbildningen består av 2500 poäng varav 2000 poäng utgör basen. I basen ingår både gymnasiegemensamma kurser och en variation av kurser inom estetik och media (bl.a. de kurser som ingår i den programprofil som du valt). De resterande 500 poängen använder du till att fördjupa dig ytterligare inom media/film eller till att läsa kurser som ger dig en bredare kompetens, fler meritpoäng eller högre behörighet inför fortsatta studier. Oavsett vilka kurser du väljer får du en högskoleförberedande utbildning och våra studie- och yrkesvägledare finns här för att hjälpa dig i ditt val.

Bra behörighet ger dig många valmöjligheter

Estetik och media ger dig en bra behörighet för studie inom humanistiska och samhällsvetenskapliga områden på högskola eller universitet. Utbildningen ger även möjlighet att söka vidare till högre utbildning inom design, foto, reklam, konst, journalistik eller mediekommunikation. Vilken väg du än väljer i framtiden kommer du att ha nytta av de kunskaper du fått på programmet.

Exempel på yrken: journalist, lärare, webbredaktör, projektledare, medieproducent, designer, kurator, sjukgymnast, kommunikatör, socionom, webbproducent, copywriter, AD och grafisk formgivare.

Välkommen till oss på ES: Estetik och media!

Ställ frågorna direkt till Midgårdsskolan