Bygg- och anläggningsprogrammet

Det finns många sätt att lösa utmaningar. Förmodligen har du det redan i dig. Det sitter i ryggraden att tänka efter före, att se saker från olika håll och hitta den bästa lösningen.

Som elev på Bygg- och anläggningsprogrammet lär du dig att utnyttja din förmåga praktiskt och att använda det i ditt blivande yrke.

Allt är möjligt när du ser lösningen

Som du säkert anar är det här en kreativ utbildning för dig som gillar att måla, skapa, bygga eller konstruera. På Bygg- och anläggningsprogrammet har du många möjligheter till fördjupning. Det betyder att du kan bli allt från murare till plattläggare eller målare till träarbetare. Är du en påhittig problemlösare är det här ett perfekt val för dig, eftersom det nästan alltid finns flera sätt att göra saker på när det gäller byggande och konstruktion.

Ingen teknik kan ersätta en riktigt duktig byggare eller målare. Eftersom yrkesskickligheten till stor del sitter i dina händer får du träna mycket på de praktiska momenten.

Gemensam ingång

På programmet får du lära dig hur ett hus är konstruerat från grunden till taknocken. Under den första terminen får du lära dig grunderna i anläggnings-, betong-, mur-, trä-, och måleriarbete. Därefter väljer du den inriktning som intresserar dig mest.

Bygg- och anläggningsverksamheten spelar en central roll i samhället. Många nya material och metoder påverkar vår miljö och hälsa. Miljöhänsyn, kretsloppstänkande och hållbar utveckling är därför viktiga inslag i utbildningen.

På Bygg och Anläggningsprogrammet satsar vi på att göra utbildningen så verklighetsnära som möjligt, på bästa sätt.

Du lär dig grunderna i ditt valda yrke genom att teori och praktik varvas under hela studietiden.

Inriktningar*

Husbyggnad

Mark och anläggning

Måleri

Framtida yrke

Arbeten som du kan få efter utbildningen är bland annat anläggnings-/vägarbetare, betongsarbetare, glastekniker, golvläggare, håltagare, murare, målare, plattsättare, stenmontör, ställningsbyggare, träarbetare, undertaksmontör, takmontör eller byggvaruförsäljare.

Yrkesprogram med möjlighet till högskolebehörighet

Alla elever på yrkesprogram har möjlighet att skaffa sig grundläggande högskolebehörighet. För att du som elev på bygg- och anläggningsprogrammet ska uppnå grundläggande högskolebehörighet måste du läsa utökat program med 100 poäng. Skolan erbjuder svenska 2 och 3 samt svenska som andraspråk 2 och 3 som individuellt val. Dessutom erbjuder skolan engelska 6 som individuellt val.

Vidare till studier

Om du vill finns möjlighet till eftergymnasial utbildning såsom yrkes högskole-utbildning (YH-utbildning) och yrkesteknisk högskoleutbildning (YTH-utbildning). Du kan också studera vidare vid universitet.

*Skolan strävar efter att du ska få läsa den inriktning du önskar, men utifrån elevunderlag fastställs det om en inriktning kommer att starta. Urval kan komma att ske.