PoängplanMidgårdsskolans webb

Estetiska programmet: Bild och form

Estetiska programmet inriktning Bild och formgivning är ett högskoleförberedande program där du har möjlighet att utveckla ditt konstnärliga uttryck och få grundläggande kunskaper i flera olika bild- och formtekniker. Utbildningen passar dig som är intresserad av att arbeta med konstnärliga uttryck, formgivning och kreativt skapande samtidigt som du får en bra behörighet och grund för vidare studier på högskola eller universitet men också dig som vill satsa på en karriär inom bild- eller formgivning. Vilken väg du än väljer kommer du att ha nytta av de kunskaper och kompetenser som du fått på programmet.

Estetiska programmet: Bild och formgivning är ett högskoleförberedande program som passar dig som är intresserad av konstnärliga uttryck, formgivning och kreativt skapande. Här får du arbeta med flera olika typer av bild- och formtekniker för att skapa både två- och tredimensionella verk. Genom utmana och utveckla din kreativitet får du möjlighet att hitta ett eget formspråk och stärka din identitet som bildskapare.

Under utbildningen får du grundläggande färdigheter inom både traditionella och moderna bild- och formtekniker. Du får utveckla dina kunskaper i teckning, måleri och skulptering men också öva på din förmåga att se och tolka andras konstnärliga verk. Vi använder oss av bl.a. akvarell, akryl, olja, kol, foto, kollage, ståltråd, lera, gipsbetong, blandmaterial och du får lära känna en mängd tekniker, motiv, former, färger och material.

Vi har kontakt med branschen och anordnar föresläsningar och workshops med aktiva konstnärer, samt jobbar med projekt mot både interna och externa uppdragsgivare. Undervisningen sker i lokaler som är utformade efter programmets behov och vi har en egen ateljé med sju meter i takhöjd, formsalar, en keramikverkstad, en grafikverkstad, flera stora bildsalar och ett eget litet galleri där du har möjlighet att ställa ut dina verk.

Vad väljer du: Bild eller Form och design?

Bild: Här får du fördjupa dig inom det tvådimensionella bildområdet och utvecklas vidare inom bl.a. oljemåleri och olika grafiska tekniker.

Form/Design: Här får du fördjupa sig inom tredimensionella tekniker som lera och betong samt arbeta med designprocessen från idé till färdig produkt.

* Val av fördjupning väljs inför år 3.

Maxa din utbildning - 2000 + 500 = 2500 poäng

Hela gymnasieutbildningen består av 2500 poäng varav 2000 poäbg utgör basen. I basen ingår både gymnasiegemensamma kurser och en variation av kurser inom bild och formgivning. De resterande 500 poängen använder du till att fördjupa dig ytterligare inom bild/form eller till att läsa kurser som ger dig en bredare kompetens, fler meritpoäng eller högre behörighet inför fortsatta studier. Oavsett vilka kurser du väljer får du en högskoleförberedande utbildning och våra studie- och yrkesvägledare finns här för att hjälpa dig i ditt val.

Bra behörighet ger dig många valmöjligheter

Utbildningen ger dig i grunden både en bra behörighet för studier inom humanistiska och samhällsvetenskapliga områden på högskola eller universitet och möjlighet att söka vidare till studier inom bild och formgivning på konstnärliga högskolor och yrkeshögskolor.

Vilken väg du än väljer i framtiden kommer du att ha nytta av de kunskaper och kompetenser som du fått på programmet.

Exempel på yrken: konstnär, lärare, designer, projektledare, arkitekt, samhällsvetare, skulptör, grafiker, kurator, art director, sjukgymnast, bildlärare, kommunikatör, illustratör, socionom och inredningsarkitekt.

Välkommen till oss på ES: Bild och formgivning!

Ställ frågorna direkt till Midgårdsskolan